18 Şubat 2015 Çarşamba

DOSYA YAZILARI -1 UZAKDOĞU MUTFAĞI



Merhabaa bugün  diğer yazılarımdan farklı biçimde ilerleyeceğim  bir yazım ile  geri döndüm. Bundan sonra bu tür ''dosya yazıları'' dediğim daha çok araşırmaya dayalı konularla ilgili olacak yazılarım. Bunun benim ve aday olduğum mesleğim için çok yararlı olacağını düşünüyorum. Neyse  yine bana ve zevklerime uzak olmayan bir konu seçtim. Bu yazımda dünya mutfaklarından en sevdiğim mutfak olan  uzakdoğu mutfağı hakkında bir yazı yazacağım..
 Uzakdoğu mutfağı baharatı ve acısı bol , birbiri ile zıt lezzetlerin bir arada bambaşka lezzetler kazandığı (tatlıyla tuzlunun, bal ile etlerin harmanlandığı) her yönden orjinal bulduğum bir mutfak benim için. Zaten yeni lezzetler denemeye her zaman açık olduğum  ve acının içine girdiği her şeyi rahatlikla yiyebildiğim için kendimi en yakın hissettiğim mutfaklardan biri.
Uzakdoğu mutfağı diyip diyip duruyorum ama kendi içinde de kapsadığı ülkelerin bölgelerine göre elbet farklılık gösteriyor. Ben de  buna  göre yazıp incelemeye alacağım.

JAPON MUTFAĞI
Tüm uzakdoğu mutfaklarında da  bilindiği üzere Japon mutfağında da bizim yemeklerin yanında olmadan yapamadığımız ekmek yaygın değildir. Onlar her yemeğin yanında ekmeğin yerini alan pilavlarından yerler. Buradaki pilav daha çok, az ya da çok haşlanmış pirinç kıvamındadır. Yani bu da bizim pilav dediğimiz şeye pek benzemez. Ayrıca japonların bir de yine pilavgillerden ''onigiri'' dedikleri bir yemekleri vardır. Bu onigiri pilava üçgen şekli vererek içine ton balığı veya et konularak hazırlanır. Nori'ye (yaprak yosun) sarılarak servis edilir. Hiç tatmadım bilmiyorum. Ayrıca bu haşlanmış pirinç pilavının  acı sosla ve soya sosuyla çok yakıştığını söyleyebilirim.

                             Onigiri- Chef Pandita  Linkine tıklayarak ayrıntılara ulaşabilirsiniz.

Japonya'nın en bilinen yemeklerinin başında Suşhi geliyor fakat o Suşhinin bile o kadar farklı çeşidi var ki aklınız durur. Bu çeşitlerine girersem hiç çıkamam diye sadece önemli bir farkı açıklamak istiyorum. Genel bilinenin aksine suşhi dediğimiz şey sadece çiğ balikla yapılmaz. Çiğ baliklı versiyonlarının yanında (özel bir sirkeli pirinçle karıştırılan), sebzeli vs. çeşitleri de vardır. Çiğ balık denince aklımıza Sashimi'nin gelmesi gerekir. Bu Sashimi dediğimiz şey dilimlenmiş çiğ balıktır. İkiside benzer soslarla servis edilirler.  wasabi, soya sosu vs
Japon mutfağının önemli sosları; Wasabi, soya ve Teriyaki (şeker, soya ve sake kaynatılılarak elde edilir.)
Makarna ve erişte yemeklerine geçersek; Bunların başında animelerden bildiğimiz üzere Ramen gelir. yani ''erişte çorbası''  İçinde çeşitli baharatlar, ve sebzeler barındıran bu çorba gerçekten kış aylarının vazgeçilmezidir. Hatta daha sonra bahsedeceğim kore mutfağında da tipik bir öğrenci- aile yemeği sayılır. Biz de  makarna nasılsa onlarda da öyle yani.
Ayrıntılar için--->  Japan fans


Udon (kalın makarna), soba ve somen de diğer makarna- erişte grubunda yer alır.
Ve unutmadan Japon kültürünün milli içkisi Sake  Pirinçten elde edilir ve hafif bir tadı vardır. Tadı rakı ve tatlı şaraba da benzetilir. Son olarak uzakdoğu kültüründe önemli bir yeri olan Çay seremonisi de Japonya çıkışlıdır.

   
ÇİN MUTFAĞI
Çin mutfağı diğer uzakdoğu mutfaklarına oranla belirgin farklar gösterir. Kendi içinde bile bölgelere göre değişen yemekleri vardır. Ama yine de  ortak özellikleri bakımında bu mutfağı ele alırsak, sebze ağırlıklı yemeklerin oluşu, wok adı verilen çukur tavaların kullanılması ve yemek çubukları Çin mutfağının vazgeçilmez özelliklerindendir. Bu mutfağın kendine has malzemeleri vardır. Tofu, soya filizi ,soya sosu, soya sütü bunlardan bazılarıdır. Pilav yine burada da baş doyurucu besindir. Çin mutfağı sebze ağırlıklı olmasına rağmen Pekin ördeği Çin Halk Cumhuriyeti'nin milli yemeği olarak kabul edilir. Kızarmış pilavı, acılı ekşili tavuk yemekleri de vardır. Kahvaltıları ise  bizim kahvaltılarımıza hiç benzemez. Normal yemeklerden oluşur. Mayalı ekmekler kahvaltılarda yerini alır.  Makarna ve erişte türleri de bahsettiğim diğer uzakdoğu mutfaklarıyla paralel özellik gösterir. Buraya Çinlilerin yemek kültürü ile ilgili bilinen genel yanlışları düzeltme amaçlı bir yazı bırakıyorum. Ayrıca şunu da söylemezsem olmaz. Lütfen çinliler böcek yiyiyor ıyy mıyy şeklinde şeyler söylemekten kaçının. Çünkü bu hiç bir şey bilmediğinizi gösteriyor.
 Çinlilerde yemek kültürü
 Çinlerin çayları da oldukça meşhur. ve milli içkisi Baijudur.
Çin sokaklarında satılan yiyecekler
       
Çin mutfağının çok geniş alana yayıldığını çeşitliliğinden bahsetmiştim. Bu da onlarla ilgili bir yazı. Bu siteleri içlerindeki bilgiyi olduğu gibi çıkartmak istemediğim için veriyorum.
Çin mutfağının tarihçesi ve çeşitliliği
Benim tatmak istediğim tatlılarından biri dondurma kızartması. Gerçekten merak ediyorum.




                               
                                                      Buharda haşlanmış Çin mantısı.
                                                          Cr: Followmefoodie

 -KORE MUTFAĞI-
Belki de en sevdiğim yemeklerin olduğu mutfak... Bir acıseverin yüzünü güldürebilir  Kore mutfağı... Milli yiyecekleri Kimchi denen bir lahana turşusudur.  Zencefil  soslu ve salçalı bir lahana turşusu düşünün. Bu turşu her yemeğin yanında verilir.. ve koreliler bu turşunun yapımına çok önem verirler. Bu yiyeceğe dair geçenlerde bir programda kansere karşı koruduğunu  dinlemiştim. Koreliler de kimchiyi soğuklarda dinç tutması ve içlerini ısıtması içi yerler. Pirinç diğer mutfaklarda da olduğu gibi  kore mutfağında da önemli bir besin kaynağıdır. Ancak burada kore dizilerinden, filmlerinden takip ettiğim kadarıyla ramen (ramyon diyor onlar) neredeyse hayat kurtarıcı bir besin. Evde yemek mi yok. ya da öğrenci misin? aç bir paket ramen sıcak suya at bitti işte. Gece gündüz ramen yenen evler var. Başka yiyecek yüzü görmeyen...Korelilerin en önemli sıcak içeceği: Ginseng çayıdır. Balla servis ederler.
Kore'nin en yeni tarihli yemeklerinden biri Buldaktır. Buldak bol baharatlı tavuk yemeğidir. Bunun dışında jajangmyeon yani siyah fasulye noodle, Kimchi mandu ( mandu hamur köftesi),Tteokbokki (acı soslu içi boş hamur çiğnedikçe çiğneyesiniz gelir lastik gibidir ama tadı çok güzeldir), Mul naengmyeon ( çeşitli etlerle yapılan karabuğday erişte yemeği), Yangjimeori-Pyeonyuk ( ince dilimlenmiş göğüs etleri) , Tteoguk (et suyuna dilimlenmiş pirinç keki çorbası), Bulgogi (ateşte biftek) Kimbap ( pirinç ve yumurta ruloları), Bibimbap ( karışık sebzeli pirinç pilavı)
Kore'nin meşhur tatlıları: Hangwa (kore sekerlemeleri), yeşil çaylı dondurma, Bbopgi ( bunun yapılışını izlemiştim. Karamelize şeker ile yapılıyor , sekeri şekillendirmek gibi bir anlamı var), pirinç kekini de unutmayayım. evde denediğim pirinç kekinden başka her şeye benzeyen (ama tadı güzel sütlaça benziyorsdhdkf) aslında gerçeği tatsızmış. Mucige ddok dedikleri gökkuşağı pirinç kekleri... Bir de tatlı olan kremalı versiyonları varmış ki ben bunlardan gerçekten denemek isterim.Tuzlusu da var tatlısı da daha önce bahsettiğim tteokbokki de acı soslu pirinç keki işte.
Korenin meşhur milli içkisi Soju. Hafif bir tadı olsa da çabuk çarpıyormuş okuduklarıma göre (dizilerden gördüklerime göre de bu doğru)
Koreliler çıtır tavuk ve bira ikilisine bayılıyor bu arada.. Bir koreli'ye hadi tavuk yemeye gidelim yanında soğuk bira ile derseniz muhtemelen hayır diyemeyecektir.

Kimchi mandu--->       Kaynak: Korea fans
Kimbap--->           Cr: Misshangrypants
                                                   
                                                 Tteokbokki-->          Cr: Matadornetwork.com
Bu yazı da  uzakdoğu mutfağını neden sevmeniz ile ilgili.. Benden şimdilik bu kadar yeni dosya konuları ile geleceğim. Takipte kalın..
Uzakdoğu mutfağını neden sevmelisiniz?

Kaynaklar: ucu iyagi wordpress
Bakımlıyız.com
mserdark.com
silktrek.com
Nasılkolay.com




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder